Концепция Нива на съзнание разширена

 

Темата за духовното развитие винаги ме е вълнувала. Създавайки тази серия, докато снимах, аз си представях човешкото съзнание като  енергийна структура, която се гради пласт след пласт, след всяко наше действие, мисъл ,емоция и преживяване. Всеки пласт е ново вибрационно ниво на нашите енергийни центрове- чакрите, на енергийните ни тела, на мозъка. По природа ние хората сме  като компютърна единица, която се захранва от енергията на Вселената, а тя е безкрайна. Важен е актът на  приемане и отдаване без съпротивление.

Ето и една любопитна теория. Според дипломирания философ и психиатър Дейвид Хокинс,всяко ниво на съзнание съответства на определено човешко поведение и разбиране на живота и Бог. Всяко ниво отразява съответстващото му поле от енергия, която съществува извън нашия триизмерен свят. В докторската си дисертация ‘Качествен и количествен анализ и калибриране (измерване) на нивото на човешкото съзнание’, използвайки техника, наречена приложна кинезиология, базирана на мускулно тестиране на хората, той създава карта на нивата на човешкото съзнание. Скалата на тази карта е от 1 до 1000, а именно:

 

Гл.точка-Бог

Гл.точка-Живот

Ниво:

Точки:

Емоция:

Процес:

Аз

  Е

 Просветление

700-1000

Неизразимост

Чисто съзнание

Всичко живо

Перфектен

Мир

600

Блаженство

Озарение

Един

Завършен

Радост

540

Спокойствие

Преобразяване

Любящ

Приятен

Любов

500

Уважение

Разкриване

Мъдър

Смислен

Интелект

400

Разбиране

Абстрахиране

Милостив

Хармоничен

Приемане

350

Опрощение

Трансцеденталност

Вдъхновяващ

Обещаващ

Готовност

310

Оптимизъм

Намерение

Даващ възм

Задоволителен

Неутралност

250

Доверие

Освобождаване

Позволяващ

Осъществим

Смелост

200

Утвърждаване

Разгръщане

Безразличен

Искащ

Гордост

175

Презрение

Възгордяване

Отмъстителен

Антагонистичен

Гняв

150

Омраза

Агресия

Отричащ

Разочароващ

Желание

125

Ненаситност

Робство

Наказващ

Плашещ

Страх

100

Тревога 

Отдръпване

Пренебрежит.

Трагичен

Скръб 

75

Съжаление

Униние 

Осъждащ

Безнадежден

Апатия

50 

Отчаяние

Отказване

Отмъстителен

Зъл

Вина

30 

Обвиняване

Разрушение

Презрителен

Мизерен        

Срам 

20

Унижение

Елиминиране

 

 Д-р Хокинс смята, че ние като хора живеем на доста различни нива на съзнание. Той твърди, че всеки човек, всяко понятие, мисъл или обект,които са калибрирани на 200 или повече са позитивни (сила), а всичко по-надолу е негативно (насилие).­­­­­­­­­                                                            

Нивото на съзнание, в което си в момента, е усредненото от всички нива, на които действаш (живееш). Обикновено вибрираме на ниво по подразбиране и се местим на по-горни или по-долни нива в зависимост от ситуацията. Всяка мисъл, всяко чувство и всяко действие съответстват на едно специфично ниво на съзнание, затова ако сумираме всички тях, получаваме нивото по подразбиране, на което се намираме. Рядко някой би поддържал еднакво ниво на съзнание за даден период от време. Дори в един и същ ден можем да се държим според определено ниво на съзнание в един контекст и на тотално различно ниво в друг контекст. Всичко, въздействащо на твоето съзнание, е стимул в живота ти. Това включва ситуациите, в които си, хората, с които прекарваш времето си, средата ти,а също  книги, храна, вода, дрехи, хора, животни, сгради, коли, филми, спорт, музика и т.н. Ти можеш да преминаваш през различни нива на съзнание. Сегашното ти такова не определя какво ще е нивото ти в бъдеще. То не е статично и подлежи на промяна. Всеки човек има възможността да се движи в нивата, това зависи от желанието му за развитие.