Представяне на ръчна фотокнига E-zero

e-zero
представяне на фотокнига

На 23.07.2015 г. от 19:00 в Synthesis галерия за фотография Галя Йотова, Надежда Шипкова, Цвета Убчева и Надежда Павлова представихa фотокнигата си e-zero.

Четирите ръчно изработени копия за резултат от работата им по време на уъркшоп с тема: „Снимане, редактиране и създаване на фотографска поредица. Изработване на макет за фотокнига” – 02-06.05.2015, който беше организиран по идея на Надежда Павлова и Фотосинтезис арт център на язовир Пчелина.

„Под повърхността на язовира, през седемдесетте години на миналия век, потопили селото Пчелинци. Още има хора, които си спомнят игрите по неговите улиците. Има и криминални хроники. За удавени млади мъже, подводни църкви и пернишките водолази. Те са героите намерили алуминиевата ламарина, от която Галя Йотова направи здравите метални хватки приютили нашата фотокнига. Книгата надписахме с интелигентно мастило от шикалки, изработено по древна технология, известна само на Сава Стоименов. Той прекръсти нашия уъркшоп на симпозиум и внесе древногръцки смисъл в пиршеството от идеи, мисли и споделени спомени. Да документира усещането си за мястото беше задачата на всеки от нас. Сам, без да се влияе от другите. Блатни стъпки, кална рокля, хаотични траектории на вечерни мухи, неподвижни точки от попови лъжички, каменни орли, катастрофирал парапланерист, избелели снимки на голи жени от /събота, 8 Януари 2000 г./, кални портрети нарисувани от дъжда по варосаните стени на изоставени селски къщи, странни срещи с живи и други същества и още по странни със знаци, които са оставили са част от снимките подредени в изненадваща поредица по страниците на книгата. Границите между чисто документиране и материализиране на усещането ни за място са допълнително размити от акрилното лепило, използвано за залепване на фотографиите. И застиналите вълни по хартията не са случайни, те представляват амплитуда на вероятността за нашето присъствие в тихия свят на e-zero.” Текст: Надежда Павлова

Книгата може да разгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=HPNLWgi_fCU

Участват:
Галя Йотова – във водата, по скалите и браздите,
Цвета Убчева – зад орлите и в мъглите,
Надежда Шипкова – със скъпоценна шнола в косите,
Надежда Павлова – с водно колело по вълните.

Техническа и морална подкрепа: Михаил Койчев, Сава Стоименов, Емо Трейман, Юри Трейман

Това е линк към интервюто на Надя Павлова и Галя Йотова в ефира на радио „Христо Ботев“ в предаването Арт ефир, ден преди представянето на книгата.

http://bnr.bg/hristobotev/post/100582978/artefir