Пътуване до Марс

Как изглежда повърхността на Червената планета? Какви са нейните физични, магнитни и химични параметри? Каква е атмосферата и има ли вода? И най -интересното, има ли интелигентност, интелигентни същества и живот на Марс и под каква форма? Тези въпроси вълнуват човечеството от десетилетия! Завършените научни експедиции до Марс и неговата орбита докладват нови и по -точни данни и снимки на планетата и картографират повърхността. Въз основа на тези данни учените спекулират с техните теории и предположения, а писателите на научна фантастика изнесоха увлекателни четения !! Сигурен съм, че там, на Червената планета, при определени условия на осветление тези пейзажи съществуват. Те са нетърпеливи да бъдат разкрити и видени !!

 

1. VALLES MARINERIS – най -големият каньон в Слънчевата система. Намира се на екватора на Марс, дълъг 4000 км и дълбок 7 км, на места до 10 км.

2. NOCTIS LABYRINTUS – западната част на VALLES MARINERIS. Граничи на запад с обширното вулканично плато THARSIS. Това е лабиринт от дълбоки долини и стръмни каньони.

3. ТИТОНИЙНА ХАЗМА – средната част на каньонната система VALLES MARINERIS. Мелас хасма е един от най -дълбоките каньони в каньона – 9 км. Под околната повърхност.

4. МЕСА В НОКТИС ЛАБИРИНТ – Месото е пластмасова маса от наслагвания от купчини камъни и пясък.

5. Замръзналият водопад на ECHUS CHASMA – разположен на високото плато LUNAE PLANUM, северно от VALLES MARINERIS. Смята се, че е имало висок 4000 м водопад.

CHASMA е дълбока, удължена и стръмна котловина.